שנים-עשר טיפים לפיצוח בחינות הגמר שלך   3 comments

(מתורגם עם רשות מאת המחברת מתוך הבלוג של Chan Moruzi, Learning 2.0. לפוסט המקורי – 12 Tips to Crush Your Final Exams)

הבחינות ממש מעבר לפינה, ויש הרבה מאד לעשות בין עכשיו ואז. עבור רוב התלמידים בבתי הספר התיכוניים של אונטריו, הלימודים נמשכים כרגיל, ובמקביל מוסיפים להציג להם חומר חדש, שמלווה בשיעורי-בית שגרתיים. בנוסף, מצפים מהתלמידים להשלים מטלות מסכמות, פרויקטים שדורשים סינתזה של תוכן השיעורים. עד 30% מהציון הסופי בכל קורס מבוססים על המטלה המסכמת ומבחן הסיכום. אין צורך לומר, שסוף הסמסטר יכול להיות זמן מלחיץ ביותר. אם כן, מהי הדרך הטובה ביותר לגשת לתקופה הלחוצה הזו? מהי הדרך הטובה ביותר ללמוד למבחנים המסכמים, בהינתן כל יתר הדרישות?

רוב התלמידים, מתוך כוונות טובות ביותר, מחליטים להתמודד עם כל משימה בנפרד. ראשית, להשלים את עבודות הכיתה ואת המשימות המסכמות לפי תאריכי היעד שלהן. לאחר מכן, למקד את הזמן והכוחות שלהם בלמידה למבחנים המסכמים. באופן טיפוסי, גישה זו כוללת זמני למידה ארוכים ואינטנסיביים, הממוקדים במקצוע אחד בכל פעם. הלמידה המרתונית עשויה לכלול קריאה מחודשת של ספרי לימוד, סיכומים ודפים שחולקו בשיעור, תוך הדגשת הקטעים החשובים. הזמן והמאמץ ישתלמו, נכון? ככל שתחזרו על דבר מה יותר פעמים זה טוב יותר, נכון? או שאולי לא? מה שהמחקר מראה הוא, שאולי יש לנו המון כוונות טובות, אבל כוונות טובות, אפילו בצירוף מאמץ וזמן, לא בהכרח מובילות לתוצאות המצופות. החדשות הטובות הן, שכוונה, זמן ומאמץ, יחד עם אסטרטגיות הלמידה הנכונות, יכולים לסייע לכם להשיג את מטרותיכם. הנה שנים-עשר טיפים מהירים, שיסייעו לכם להפיק את המירב מזמן הלמידה שלכם.

1. הכינו תכנית, התחילו מוקדם ופירסו את זמן הלמידה שלכם

המחקר מראה, שהרבה יותר טוב לחלק את זמן הלמידה. אם יש לכם ארבע שעות להקדיש ללמידה לבחינה, תוכלו למטב את הלמידה שלכם על-ידי פירוק ארבע השעות הללו לשמונה חצאי שעות של למידה, שיתפרסו על-פני מספר ימים, במקום לבזבז את כל ארבע השעות ביום אחד. ההשפעה העדיפה של פריסת הלמידה על פני הזמן על הלמידה, השפעה המוכרת בשם אפקט הריווּח, היא אחד הממצאים המובהקים ביותר בחקר הזיכרון. ריווח יכול, למעשה, לצמצם את הזמן הדרוש ללמידה של דבר מה! לכן, תכננו את לוח-הזמנים שלכם, והתחילו מוקדם יותר ממה שנדמה לכם שתזקקו לו.

2. וודאו שיש לכם כל מה שאתם צריכים

זה כולל לוודא שיש לכם את כל ההערות וסיכומי השיעור, חומרי הקריאה של השיעורים, משימות שכבר הושלמו ומידע הנוגע לתוכן ולמבנה הבחינה. אם אפשרי, בקשו מהמורה שלכם דוגמאות של מבחנים או של שאלות מבחן משנים קודמות.

3. צמצמו הסחות דעת

זה כולל לשים בצד את הטלפון והמוזיקה שלכם. אם כי תלמידים טוענים לעתים קרובות, שהאזנה למוזיקה עוזרת להם להתרכז, המחקר לא תומך בטענה הזו, ככלל. המחקר אף מראה שמוזיקה, במיוחד מוזיקה עם מולים מוכרות, דווקא מפריעה לריכוז. המחקר גם מצא שעצם הקירבה לטלפון, אפילו כאשר הוא כבוי, מפריעה לעיבוד הקוגניטיבי. כל הסחת דעת שתוצאתה פיצול של הקשב, פוגעת בלמידה.

4. היזהרו מן המדגש הכל-יכול

הדגשת חומר לימוד היא אסטרטגיה סטנדרטית עבור רוב התלמידים. הפעולה של הדגשת משפטים תוך כדי למידה או קריאה גורמת לכם להרגיש שאתם משיגים דבר-מה, אך למעשה, ההדגשה עושה מעט מאד כדי לקדם למידה. לעתים קרובות זו אסטרטגיה סבילה, ובמקרה הטוב ביותר היא שימושית רק לפיסות מידע מבודדות כגון הגדרות.

5. אל תסתמכו על קריאה חוזרת וסקירה

קריאה חוזרת וסקירה של סיכומים פעם אחת היא מצוינת כדי לרענן לעצמכם את התוכן, אבל קריאה חוזרת ונשנית, כמו הדגשה, היא אסטרטגיה סבילה שנותנת לכם אשליה שאתם לומדים. ככל שתקראו פעמים רבות יותר, כך החומר יהיה מוכר יותר. למרבה הצער, היכרות עם החומר היא לא אותו הדבר כמו ידיעה של התוכן. במקום זאת, בחרו באסטרטגיות פעילות יותר, שיספקו לכם משוב מדויק יותר באשר למידה השליטה שלכם בתוכן.

6. היעזרו בתרגול שליפה

תרגול שליפה הוא כל פעילות שבה אתם מאחזרים ללא עזרה מידע שאתם לומדים. תרגול שליפה יכול לכלול בחינה עצמית עם שאלות מספרי לימוד, בחנים מקוונים או כרטיסיות הברקה. זה יכול להיות אפילו רישום מהיר של כל מה שאתם יודעים על נושא מסוים, או הסבר של נושא בקול רם לעצמכם או לשותף ללמידה. שלא כמו אסטרטגיות סבילות כמו הדגשה וקריאה חוזרת, תרגול שליפה מראה לכם מה אתם יודעים ומה לא. במשוב הזה אתם יכולים להשתמש כדי להשקיע את הזמן בנושאים שדורשים תשומת לב נוספת. טיפ קטן נוסף בעת התרגול של שליפה, הוא לא לוותר מהר מדי אם אתם לא מצליחים להיזכר בדבר מסוים. נסו ככל יכולתכם להיזכר בתשובה, או אפילו להיזכר בדברים שקשורים לתשובה. המחקר הראה שהניסיון להיזכר, אפילו אם הניסיון איננו מוצלח, יכול לסייע ללמידה. לאחר שתבדקו את התשובות לשאלות שפספסתם, יש סיכוי גדול יותר שתזכרו אותן.

7. השתמשו בהרחבה

דרך רבת-עוצמה לגבש את הלמידה היא על-ידי יצירת חיבורים בין הדברים הנלמדים. האם אתם יכולים לחבר יחד את המושגים או הרעיונות? האם אתם יכולים לחבר את המידע לדברים שאתם כבר יודעים? האם אתם יכולים להוסיף פרטים, דוגמאות או אנלוגיות? האם אתם יכולים ליצור תרשים של המידע? טכניקה נוספת להרחבה היא לשאול שאלות על הנושאים שאתם לומדים ולהשיב עליהן. בכך שתשיבו על השאלות, ובכך שתיצרו חיבורים, המידע ייעשה יותר קוהרנטי. תחשבו על זה ככה: ההרחבה מאפשרת לכם לפתח "סיפור", כך שלא תצטרכו עוד לנסות ולזכור פיסות מבודדות של מידע. כאשר אתם חושבים חזרה על הסיפור, אתם יכולים להפיק מתוכו את פיסות המידע.

8. תערבבו ותשלבו

הדרך שבה רובנו לומדים היא להתמקד על נושא או מושג אחד בכל פעם עד שאנחנו בטוחים שאנחנו יודעים אותו, לפני שנעבור לנושא הבא. מה שהמחקר מראה, עם זאת, הוא שעדיף לערבב כמה נושאי לימוד בפרק זמן אחד של למידה. המעבר בין תת-נושאים שונים מאפשר לנו לראות את קווי הדמיון, קווי השוני והחיבורים בין תתי-הנושאים, מה שיכול לספק לנו הבנה מעמיקה יותר של החומר. אם כן, עיברו הלוך וחזור בין משוואות ליניאריות, משוואות ריבועיות ופישוט משוואות אלגבריות בפרק זמן אחד של למידה. עיברו הלוך ושוב בין הזמנים השונים באנגלית – הווה, עבר פשוט ועבר מוחלט – במקום לנסות ולשלוט בזמן אחד בכל פעם. זה עשוי להיות קשה בהתחלה, אך התמידו במאמץ. זה ישתלם.

9. נסו את טכניקת פומודורו

אם יש לכם נטייה לדחיינות, או שיש לכם קושי להתרכז, נסו את טכניקת פומודורו. טכניקת פומודורו שוברת את זמן הלמידה שלכם לפרקי תשומת-לב בני 25 דקות (פומודורו אחד). הטכניקה הקלאסית היא לעסוק בלמידה ממוקדת למשך 25 דקות, שלאחריהן 5 דקות הפסקה. במהלך ההפסקה בת 5 הדקות, עשו משהו שנותן לכם סיפוק – שחקו משחק, בידקו את הרשתות החברתיות שלכם, איכלו משהו קטן, בצעו פעילות גופנית, זה תלוי רק בכם. לאחר שההפסקה הקצרה שלכם מסתיימת, חיזרו ללמידה הממוקדת שלכם למשך 25 דקות נוספות. לאחר שתשלימו 4 פומודורו, קחו לכם הפסקה בת חצי שעה. כמובן, שאינכם חייבים להשתמש בתזמון המסורתי של הפומודורו. אתם יכולים, למשל, ללמוד במשך 25 דקות ולעשות הפסקה של 10 דקות. המחקר מראה, שהפסקות קצרות במהלך הלמידה עושות יותר מאשר למקד מחדש את תשומת הלב שלכם, הן עוזרות לגבש את הלמידה.

10. בצעו פעילות גופנית

כאשר אנחנו דחוקים בזמן, אנחנו נוטים לשים דברים כמו פעילות גופנית על אש קטנה. עם זאת, פעילות גופנית עשויה להיות בדיוק הדבר שאתם זקוקים לו! אנחנו יודעים שלצאת קצת החוצה ולעשות פעילות קצרה יכול להפחית חרדה, אבל מחקרים אחרונים מראים גם, שפרקים קצרים של פעילות אירובית במהלך הלמידה יכולים להפחית את השוטטות המנטלית ולשפר את הלמידה. נמצא, שהפסקות קצרות לתרגילים מקדמות למידה יותר מאשר הפסקות שבהן המשתתפים שיחקו במשחקי מחשב או לא עשו כלום בכלל.

11. לימדו במקומות שונים

ייתכן שאמרו לכם, שזה רעיון טוב למצוא מקום קבוע ללמידה, ולעשות בו שימוש תמיד כאשר אתם לומדים. בעוד שלמידה באותו המקום יכולה לסייע בכך, שהסביבה נעשית מקושרת ללמידה, מה שמקל עליכם להיכנס לעבודה, בפועל זו עצה גרועה למדי. המחקר מראה, שמיקום משתנה ללמידה מביא לתוצאות טובות יותר. אם כן, לימדו במקומות שונים – חדרים שונים בבית, בבית-הספר, בספריה, באוטובוס בדרך הביתה מבית-הספר, ואם אתם יכולים, אפילו בחדר שבו תכתבו את המבחן. יחד עם זאת, תזכרו שהסחות דעת יכולות לפגוע בלמידה שלכם, אז בחרו את מיקומי הלמידה שלכם בתבונה.

12. תישנו

זוכרים את הטיפ הראשון שלי? הוא היה להכין תכנית ולהתחיל מוקדם. התוכנית צריכה לאפשר לכם לזכות בשינה שאתם זקוקים לה במהלך התקופה העסוקה הזאת. הציבו את השינה גבוה בסדר העדיפויות שלכם. שינה מספקת היא חשובה מסיבות רבות. מחסור בשינה יכול להגביר את החרדה ולהפחית את היכולת שלכם להתמקד ולשמר את תשומת הלב. אם אינכם יכולים להתמקד, יש סיכוי רב יותר שתעשו שימוש באסטרטגיות למידה סבילות, שהן פחות אפקטיביות. אתם עשויים להקדיש זמן רב יותר ללמידה, אך להשיג תוצאות נמוכות יותר כתוצאה מהלמידה שלכם. המחקר גם מראה שהזיכרונות מתארגנים ומגובשים במהלך השינה, כך ששינה היא קריטית כדי להבטיח שמה שנלמד במהלך שעות הערות יישאר בזיכרון.

כעת אתם חמושים בכמה אסטרטגיות שימושיות שיסייעו לכם. אתם עשויים להבחין בכך, שאת רוב האסטרטגיות הללו ניתן לשלב, כדי להעצים באופן ממשי את הלמידה שלכם. נסו לרווח את הלמידה ולהשתמש בתרגול שליפה, בתרגול מעורב ובהרחבה בעת שאתם לומדים. כאשר אתם מרווחים את התרגול שלכם, אתם עשויים לבחור ללמוד במקומות שונים. אתם יכולים להשתמש בטכניקת פומודורו, ובזמן ההפסקות הקצרות לצאת לסיבוב רכיבה ברחוב. ישנן דרכים רבות לשלב וליישם את האסטרטגיות הללו, בתקווה שהטיפים הללו יהפכו את הזמן המורכב הזה של השנה למעט פחות מאתגר.

פורסם 21 ביולי 2019 על ידי פרלשטיין-דביר Perlstein-Dvir ב-Uncategorized

3 תגובות ל-“שנים-עשר טיפים לפיצוח בחינות הגמר שלך

לקבלת עדכונים לתגובות באמצעות RSS.

  1. ממש מעניין
    כל הכבוד!!!
    אקח לתשומת לבי… 😂
    חיבוק גדול
    אבא

  2. פינגבק: מבחן אחד בהיסטוריה, ומה שאפשר (אולי) ללמוד ממנו | perlsteindvir

  3. דאנק איר פֿאַר דעם אַרטיקל. זאָל זייַנ מיט מאַזל.

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s

%d בלוגרים אהבו את זה: